2015. július 26., vasárnap

Csincsilla



1. A csincsilla természete
Fura állat a csincsilla. Nem is való mindenkinek. Sokan gondolják ugyanis, hogy a csincsilla olyan, mint egy házi cica vagy nyuszi simogatható, nyúzható. Ez néhány esetben valóban igaz, de az esetek legnagyobb részében felejtős a dolog. A csincsilla, ha akar, odamegy hozzád, rád ugrál, végigfut rajtad, hagyja, hogy megvakard az állát. De csak, ha Ő akarja! Akaratos kis jószágok, igazi egyéniségek mindemellett a csincsillák szeretnek a figyelem központjában lenni! Még akkor is, ha eleinte szégyenlősek és félénkek. Ez soha ne tévesszen meg. Egy-két hét (esetleg hónap) és birtokukba veszik az életed a lényeg, hogy ne adjuk fel, és szelídítsük őket kitartóan! Így hamarosan elbűvölő házi kedvencekké válhatnak. Imád az ember kezén vagy vállán ücsörögni, mint egy kismadár. Nagyon szeretik, a társaságot ezért kell neki egy másik társ is de még így is kell velük nagyon sokat foglalkozni mert ha nem eleget foglalkozunk velük akkor depressziósak lehetnek és abba belepusztulhatnak.
2. A csincsilla tartása
Mivel a csincsillák mozgásigénye (már csak a méretük miatt is) nagyon nagy, méretű (és főleg magasságú) ketrecben kell tartani őket! A lényeg, hogy minél magasabb legyen. Ha megtehetjük, akkor engedjük, ki amilyen gyakran csak lehet sétálni! VIGYÁZAT! A csincsilla mindent megrág.   
  3. A csincsilla megfogása
A csincsillát mindig finoman, a farka tövénél fogjuk meg. Erre azért van szükség, mert a csincsillák, ha megijednek, vagy ha nagyon hirtelen érünk hozzájuk, hajlamosak ledobni a szőrüket (így védekeznek a ragadozók ellen). A szőr persze 6-8 héten belül visszanő, de egy kopasz csincsilla nem szép látvány.  De azért van jó hír is a szőrével kapcsolatban ugyanis a csincsilla nem lesz bolhás, mert olyan vastag, puha a szőre hogy a bolha megfulladna.  Persze az a legjobb megoldás megfogására ha  , egyik kézzel a csincsilla hasa alá nyúlunk, a másikkal pedig megfogjuk a farkát - és óvatosan a karunkra emeljük. Fontos azonban, hogy közben beszéljünk hozzájuk. Az még jobban megnyugtatja őket. A frissen beszerzett lánycsincsilláknál néha előfordul, hogy lepisilik "támadójukat" így ne lepődjetek meg, ha új házi kedvenc csincsillalányotok ezt a kísérletet egy kifejezetten büdös illatfelhővel hálálja meg. Persze, ez csak az első napokban fordul elő.
4. A csincsilla etetése
Szénát eszik, vagy ha találunk jó minőségű csincsilla tápot a boltban az is jó. Mindig legyen előtte víz. A szénát és a vizet próbáljuk tisztán tartani, mert ha koszosat eszik/iszik, lehet, hogy hasmenése lesz vagy komolyabb betegsége.