2015. augusztus 16., vasárnap

Szibériai tigris



A szibériai tigris vagy amur-tigris a legnagyobb termetű ma élő macskafaj. Szépsége páratlan. Sajnos vadon ma már nagyon ritkán fordul elő. Ezek a hatalmas állatok 250-280,-kg-osak is lehetnek. Éjszaka aktív.                                                                                                                                                                                                                                           Tápláléka: vadkecske, vaddisznó, jávorszarvas, hiúz, medve és kisebb zsákmány állatokra is vadászik. Átlagosan 15 évig él, a vadonban legfeljebb 26 évig.  Az amur tigris hatalmas területen él. Ha egy adott területen állandó táplálékforrásokat talál, néha évekig is ott marad. Ha kevés a zsákmány előfordul, hogy kutyát is megtámadja.  A szibériai tigris sokkal nagyobb termetű és világosabb színű, mint a bengáli tigris. Érdekes egyébként, hogy a ritka szibériai tigris nem Szibériában, hanem az amur és az usszuri folyók vidékén él, ahol az év nagy részében hó borít mindent.    
Gondoltad volna?                                                                                                              
©                  A tigris el tud vonszolni olyan nagy súlyú zsákmány állatokat is, amelyek megmozdításához 5 férfi ereje kéne.
©                  Egy legenda szerint a tigrisek úgy csalogatják magukhoz a szarvasokat, hogy a hangjukat utánozzák. Ez azonban nem igaz. Mivel a tigris nem direkt adja ki ezt a hangot.
©                  A tigrisnek napi 8-10,-kg húsra van szüksége ahhoz, hogy ezen a hideg éghajlaton meg tudjon élni. Viszont ha éhes egyszerre akár 50,-kg húst is elfogyaszt.